Pokrivenost uvoza izvozom u prvih osam mjeseci 59,1 posto

Bez autora
Oct 02 2011

Usporava se rast hrvatskog robnog izvoza i uvoza, a pokrivenost uvoza izvozom u prvih osam mjeseci ove godine je 59,1 posto. Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, iznosio je u prvih osam mjeseci ove godine 42,3 milijarde kuna, što je 2,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 0,7 posto, na 71,6 milijardi kuna. Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 29,3 milijarde kuna i manji je za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza iznosio je 5,7 milijardi eura, što je za 0,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz istodobno smanjen za 1,3 posto, na 9,67 milijardi eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvih osam mjeseci bio je 3,9 milijardi eura, što je za 4,1 posto manji deficit nego u istom razdoblju prošle godine. U kolovozu je ostvaren robni izvoz u vrijednosti od 539,1 milijun eura, što je 20,5 posto manje nego u kolovozu lani, dok je uvoz smanjen za 13,3 posto na 1,1 milijardu eura.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvih osam mjeseci 59,1 postoUsporava se rast hrvatskog robnog izvoza i uvoza, a pokrivenost uvoza izvozom u prvih osam mjeseci ove godine je 59,1 posto.

Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, iznosio je u prvih osam mjeseci ove godine 42,3 milijarde kuna, što je 2,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 0,7 posto, na 71,6 milijardi kuna, objavio je Državni zavod za statistiku. Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 29,3 milijarde kuna i manji je za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza iznosio je 5,7 milijardi eura, što je za 0,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz istodobno smanjen za 1,3 posto, na 9,67 milijardi eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvih osam mjeseci bio je 3,9 milijardi eura, što je za 4,1 posto manji deficit nego u istom razdoblju prošle godine. U kolovozu je ostvaren robni izvoz u vrijednosti od 539,1 milijun eura, što je 20,5 posto manje nego u kolovozu lani, dok je uvoz smanjen za 13,3 posto na 1,1 milijardu eura.

Statistika po pojedinim značajnijim izvoznim djelatnostima u prvih osam mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje bilježi rast izvoza u djelatnosti proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda za 5,1 posto, na 600,7 milijuna eura, dok je izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda porastao za 17,4 posto, na 454,3 milijuna eura, proizvodnje strojeva i uređaja za 17,9 posto, na 374,7 milijuna eura itd.

S druge pak strane, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstva, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, u prvih osam mjeseci ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 744,5 milijuna eura, što je 10,7 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik